A meddőség hátterében egyharmad részben a pár férfi tagjához kapcsolható probléma áll, a férfioldali meddőség leggyakoribb okaival: mint az alacsony spermaszám, a rossz mozgékonyságú spermiumok, a spermiumok abnormális formája és mérete, illetve az ondóval kapcsolatos eltérések.
A megfelelő spermiumtermeléshez számos tápanyag szükséges. Az optimális C-, E-, A- és B12 vitaminbevitel, a cink, a szelén, a jód, a magnézium, a mangán, illetve bizonyos aminosavak hozzájárulnak a megfelelő spermiumtermléshez! A következőkben bemutatjuk, melyek ezen tápanyagok legmegfelelőbb forrásai és azt, hogyan kellene válogatni nyersanyagaink közül.
Diéta a termékenység támogatásához
Áttekinthetőség szempontjából élelmiszercsoportok szerint haladunk és így mutatjuk be, hogy mire is figyeljünk válogatásuknál. Jelen tájékoztatónk egy általános ismeretet nyújt, és nem veszi figyelembe az esetlegesen fennálló kórtörténetet. Kérjük, kórtörténeti indikáció esetén minden esetben kérje dietetikus tanácsát!
- Gabonafélék illetve álgabonafélék
A napi gabonafélék bevitelének legalább a fele teljes kiőrlésű legyen, például zabkása reggelire, teljes kiőrlésű kenyérféle az ebédhez és barnarizs a vacsorához.
- - A gabonaféléket illetve az álgabonaféléket érdemes minél változatosabban beépíteni étrendünkbe. Azaz ne csak az alap búza, rozs, árpa, zab, rizs, kukorica kombinációt fogyasszuk, hanem iktassunk be egyéb álgabonát is (pl.: hajdina, amaránt, quinoa, stb.). Miért fontos ez?
- - Egyrészt ne felejtsük el, hogy az álgabonafélék nemcsak szénhidrát-, hanem kitűnő fehérjeforrások is. Igaz, nem teljes értékűek, de aminosav készletük más és más. Ezt kihasználva, illetve egyéb növényi eredetű forrásokat is (pl.: olajos magvak, hüvelyesek) beiktatva étrendünkbe, kitűnő komplettálási (növényi eredetű fehérjeforrással komplett aminosavkészlet elérése) lehetőségek tárháza tárul elénk.
- - Ezen kívül remek vitamin (B vitamin csoport (kivéve B 12 vitamin!!), E vitamin) és ásványi anyag (kalcium, magnézium, kálium, cink, stb) források.
- - A gabonafélék és az álgabonafélék rostforrásnak is kiválóak (érdemes ezen csoport tagjaiból úgy válogatni, hogy a fele teljes kiőrlésű legyen). Miért is előnyös a megfelelő rostbevitel számunkra? Többek között bizonyos tápanyagok felszívódását lassítja/megakadályozza, mint a glükóz vagy éppen a koleszterin. Biztosítja a teltségérzetet és ezáltal az éhségérzetet csökkenti. Elősegíti a bélmozgást. Érdemes azonban megemlíteni azt is, hogy a fitátok (pl.: gabona héja) összekapcsolódnak a kalciummal, magnéziummal, vassal, cinkkel és nem engedik ezeket felszívódni. Azaz itt is igaz a „mindent csak mértékkel” elv, hiszen ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk a magas rosttartalmú élelmiszereinket (pl.: gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket, stb.), az felszívódási zavarhoz vezethet.
- Gyümölcsök és zöldségek
Színesítse tányérját zöldségekkel és gyümölcsökkel: leveles zöldek, lila és sárga zöldségek, alma, narancs, kivi, áfonya és dinnye, stb.
Közismert tény a gyümölcsök és zöldségek kiemelt élettani szerepe. Azt azonban már kevesen tudják, hogy minél szélesebb körben kellene válogatni gyümölcseink, zöldségeink közül. Könnyűnek tűnik, de a gyakorlatban ez nem is olyan egyszerű.
Miért is fontosak számunkra a gyümölcsök és zöldségek élettani szempontból?
- - Szintén remek rostforrások.
- - Víztartalmuk magas (a száraztermésű, héjas gyümölcsöket és a hüvelyeseket leszámítva), ami lassabban szívódik fel, mint a víz, így nem terheli a vesét és a szívet.
- - A száraztermésű, héjas gyümölcsöknek és a hüvelyeseknek is kiváló a fehérjetartalma, bár ugyanaz érvényes itt is, mint ami a gabonafélék esetében: azaz bár nem teljes értékűek, de ki kell használnunk ezen fehérjeforrásokat is. Ezen kívül az előbb leírt csoportnak a zsírsavösszetétele is pozitív hatású.
- - Remek vitamin és ásványi anyag források. Többek között kiemelendő a C- és B vitamin csoport (kivéve B12 vitamin!!), a karotin, míg a száraztermésű gyümölcsöknek az E vitamin tartalma. Az ásványi anyag források közül magas a kalcium, a kálium, a magnézium, a vas és a foszfor tartalmuk.
- Tej, tejtermékek és tejkészítmények
Fogyasszon napi 0,3-0,5 liter tej, illetve annak megfelelő tejkészítményt, tejterméket (pl.: 2 szelet sajt a reggelihez, kefires gyümölcsleves/sajtalapú mártás az ebédhez és 1 pohár joghurt a vacsorához).
Miért fontosak a tejtermékek számunkra?
- - Rendkívül jó fehérjeforrások.
- - Zsírfelszívódási zavarban szenvedők számára optimális zsírsavösszetételük miatt előnyösek.
- - Fontos kiemelni, hogy laktózérzékenységnél sem kell feleslegesen kizárni ezen élelmiszercsoportot a táplálkozásból, hiszen vannak laktózmentes termékek, illetve külön laktáz tablettát is lehet vásárolni, ami ezt a problémát kiküszöböli! Természetesen tejfehérje allergiánál teljes mértékben el kell hagyni ezen csoportot, és minden más olyan terméket is, amely bármilyen formában tejfehérjét tartalmaz.
- - Kiváló kalciumforrások, valamint A-, D-, E-, K- és B vitaminokat is tartalmaznak.
- Húsok, húskészítmények, halak, halkészítmények, tojás
Hús és húskészítmények esetében mindenképpen a sovány, fehér húsból készült termékeket részesítse előnyben. Tengeri halak esetében nyugodtan válasza a magasabb zsírtartalmú halakat, pl. a lazacot, hiszen ez számunkra remek természetes omega3 forrás. Tojásból heti 3-5 darabot érdemes fogyasztani emellett.
Először is a hús fogalmát érdemes tisztázni, ami szűkebb értelemben csak az állatok izomzatát jelenti. Fontos tudnunk, hogy egy-egy húsféle összetételét jelentősen befolyásolja az állat fajtája, kora, neme és tápláltsága.
Bár ez a táplálékcsoport és a korábban már bemutatott tejtermékek alkotják a legfőbb teljesértékű fehérjeforrást számunkra, ne feledkezzünk el az előzőekben már említett, nem teljesértékű fehérjeforrásokról sem (gabonafélék, álgabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak).
Milyen élettani jellemzői vannak a húsoknak?
- - Remek teljesértékű fehérjeforrásaink.
- - Ásványi anyagok szempontjából kiemelkedő a magas és jó felszívódású vas tartalmuk, míg a tengeri halak jódban is gazdagok. A vitaminok közül pedig a B vitamin csoport (B 12 vitamin is!), valamint a belsőségeknél az A- és a D vitaminok mennyisége számottevő.
- - A zsírtartalom szempontjából érdemes a baromfi húsokat választani.
- - Tengeri halaknál a zsírsavösszetétel is pozitív, hiszen magas az omega 3 zsírsavak aránya.
- - A tojás kitűnő teljesértékű fehérje forrás, valamint a tojássárgájában sok az A-, D- és E vitamin.
- Zsírok
Törekedjen a telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztására is. Legyen otthon 2-3 fajta olaj (pl.: olivaolaj, lenmagolaj, dióolaj, mandulaolaj, tökmagolaj, stb.) és felváltva alkalmazza ezeket pékárura ráspriccelve, salátához, stb.). Valamint fogyasszon olajos magvakat tartalmazó pékárut, rágcsáljon el napi szinten egy zárt tenyérnyi sózatlan olajos magvat (pl.: mandula, dió, kesudió, pisztácia, lenmag, tökmag, stb).
- Alkohol, koffein, cigaretta
Érdemes elkerülnünk/lecsökkentenünk a koffeinbevitelt (kávé, tea, kóla, csokoládé, bizonyos fájdalomcsillapítók), alkoholt, cigarettát. Ugyanis ezek közül mindegyik rendelkezik olyan hatással, amelynek következtében a megfelelő tápanyagok nem érik el céljukat (pl.: diuretikus hatás, tápanyagok megkötése, stb.). Például a koffein „elrabolja” szervezetünktől a tiamint, biotint, cinket, kalciumot és vasat/ az alkohol ugyanezt teszi az A-, D-, E-, K- és B vitamin csoporttal, valamint a magnéziummal.
Továbbá a túlzott alkoholfogyasztás bizonyítottan hatással van a termelt spermiumok minőségére. Amikor alkoholt fogyaszt egy férfi, akkor az alábbi irányelvekre kell figyelni: két italnál ne fogyasszon többet egy nap (egy ital lehet: 3,5 dl sör; 1,5 dl bor vagy 3 centiliter égetett szesz). A dohányzás pedig kapcsolatban van az alacsony spermaszámmal és alacsony motilitású spermiumok termelődésével.
- Életmód: Tartsa egészséges tartományban a testsúlyát
Kutatások bizonyítják, hogy az elhízás – a kedvezőtlen hormonális változások miatt – meddőségi problémákhoz vezethet. Fontos a kiegyensúlyozott és a testmozgásunkkal összhangba hozott kalória bevitele. Tudni kell azt is, hogy a túlzott soványság is negatív hatással van a férfiak termékenységére is. Személyes tanácsadás céljából keressen fel dietetikust!
A kiegyensúlyozott étrend mellett törekedjen arra, hogy iktasson be rendszeres és mértékletes testmozgást. Az Ön számára ideális mozgásforma megtalálásához kérje szakember segítségét!
A cikk az alábbi anyag alapján készült: http://www.eatright.org/resource/health/pregnancy/fertility-and-reproduction/how-a-mans-diet-affects-fertility-too